23 Aralık 2012 Pazar

Enstantane + Diyafram + Iso Üçgeni

Enstantane Diyafram İso

TEMEL FOTOĞRAFÇILIK

Fotoğrafçılığa merak salındıysa eğer öğrenilmesi gereken en temel kavramları bilmek gerekir. Enstantane, diyafram ve iso kavramlarına değinelim.
   En mükemmel fotoğraf makinesi gözümüzdür. Gözden yola çıkarsak bu tanımlamalar daha kolay anlaşılacaktır.
Göz bebekleri=diyafram
Göz kapaklarımız(kırpma)=enstantane.

   
   Fotoğraf makinemizdeki diyafram, göz bebeğimiz gibi yüksek ışıkta kısılan, az ışıkta ise genişleyen bir yapıya sahiptir. Tek fark bu açılıp kapanmaya makine üzerinde bizim hükmedebiliyor olmamız.

   Yine aynı örnekle, şiddetli ışığa maruz kaldığımızda göz kırpma sayımızın arttığını, düşük ışık ortamında da en azından kırpma sayımızın o kadar da çok olmadığını biliyoruz.
   İşte fotoğraf makinesindeki görüntü oluşumu da bunun gibidir. Yani enstantane ve diyaframın uygun değerlerde makineye girişini sağlarsak güzel pozlanmış bir fotoğraf elde edilir. Biz denklanşöre bastığımızda belirttiğimiz değer kadar diyafram açılır,belli bir süre açık kalır ve görüntü oluşur.

   Diyafram f harfiyle ifade edilir.Diyafram makinemizin değil kullandığımız lensin(objektifin)bir özelliğidir.Lenslerdeki diyafram değerleri f 4,5.6,7.1,8,…….16,22 şeklinde ifade edilir.Diyafram değeri, genişliğiyle ters orantılı ifade edilir. Yani:
Diyafram açıldıkça ifade edildiği f değeri küçülür,

diyafram kısıldıkça ifade edildiği f değeri büyür.

  
   Enstantane ise s harfiyle ifade edilir. Saniyenin kesirleri şeklinde ifade edilir.1/125 olarak gördüğünüz değer,enstantane saniyenin 125′te biri kadar açık kalacak demektir. Makinemizde 1/30,1/60,1/125,1/250…..1/2000,1/4000 değerleriyle görürüz.

   Diyafram çok açıkken çekim yapılması alan derinliğini azaltır. Arkaplanın bulanıklaştırması buna örnek gösterilebilir.

Enstantane Diyafram İso

    Diyaframın kısılarak fotoğraf çekilmesi ise fotoğrafınızda önden arkaya doğru her yerin net olmasını istediğiniz durumlarda kullanılır. Genelde f8 ve üstü değerler kullanılır.

   İso fotoğraf makinemizin sensörünün ışığa olan duyarlılığının ifade edildiği bir terimdir. Iso değeri 100,200,400… makinemizin modeline göre 3200,6400 kadar çıkar.

Şimdi pratikte bu nedir?Bir fotoğraf pozlamasını ifade ederken f8 diyaframda 1/125 enstantanede demiştik, şimdi 3.terimi ekliyoruz.Yani görüntü f8 diyafram değerinde 1/125 sn’de ve iso 100′de elde edilmiş. Siz zaten iso’yu değiştirmeseniz bile genelde makineniz 100 iso’ya ayarlıdır ve fotoğraf bu duyarlılıkta elde edilmiş demektir.

   Pratikte ne işe yarıyor diyenler için; en basit anlatımıyla, düşük ışık koşullarında fotoğraf çekiyoruz diyelim. Diyaframınız belli bir yere kadar genişleyebilir sonuçta. yani buradan içeri girecek ışık yoğunluğu sınırlıdır. Tripodumuzda yok ve elde çekim yapmak istiyoruz. Bu süre elde net fotoğraf çekimi için de 1/30 sn. Burada iso devreye girmektedir. Iso’yu arttırmamız gerekir (100′den 800′e doğru hatta belki daha fazla) taki elde çekim yapabileceğimiz 1/30 değerine kadar. Bu noktada iso’nun bizim için ek bir kaynak olduğu anlaşılır.
Göz örneğimize dönersek, miyop olanlar uzağı görmek için gözlerini kısarlar – gözlük ve lensleri olmadığı durumlarda- .


   İşte makinede de böyledir, ideal olan düşük iso’larda çekim yapmaktır. Mümkün olduğunca bunu arttırmaktan uzak durmak net ve berrak fotolar elde etmek için daha uygundur. Ama az ışık altındaysak eğer, mutlaka bir tripodumuzun olması gerekmektedir.

1 yorum:

  1. Böyle güzel bilgilendirici bloglar yazman harika, başarıların devamını dilerim.

    YanıtlaSil