10 Aralık 2012 Pazartesi

Temel Fotoğrafçılık : Doğru Pozlama


   Fotoğraf çekiminde en temel olay doğru pozlamadır, yani işin ilk adımı denebilir. Dolayısıyla ilk adım atılmadan yürümeye ya da koşmaya başlayamayız.
Pozlama ne demektir öncelikle ona değinelim. Pozlama,algılayıcı üzerine ışığın istenilen ve doğru miktarda düşmesi demektir.

   Pozlamanın doğru yapılıp yapılmadığına dair üç farklı durum oluşabilir:
* Doğru Pozlama: Fotoğrafa düşen ışık miktarının yani pozun doğru olduğu anlamına gelir. Doğru olmasından kastedilen ışık miktarının ne fazla ne de az olmasıdır.
* Aşırı Pozlama: (İng: ‘overexposure’) Fotoğrafın olması gerekenden daha fazla ışık aldığını belirtir yani ışık alan bölümlerde detayların kaybolması söz konusudur (’Highlight’). Detaylarda, kayıp söz konusu olduğu için de telafisi ya çok zor ya da imkansızdır. Bu nedenle aşırı pozlama yapmamaya özellikle dikkat etmemiz gerekir.


* Az Pozlama: (İng: ‘underexposure’) Fotoğrafın olması gerekenden daha az ışık aldığını belirtir yani karanlık bölgeler siyaha yakın görünürler. Bu hatalı pozlama aşırı pozlamaya göre düzeltilmesi daha kolaydır çünkü detaylar az pozlamanın miktarına bağlı olarak hala pozda durmaktadır. RAW çekilmiş karelerde az pozlama kaynaklı detay kayıpları telafi edilebilir, hatta bazen ışık alan bölgelerdeki detayı kaybetmemek için az pozlama ile fotoğraf çekilebilir.
Highlight: Aşırı ışık alıp beyaz görünen yani detayların kaybolduğu alanları belirtir. Türkçe ‘ışık patlaması’ olarak ifade edilebilir.

   Kimi fotoğrafçılar kaybolan detaylar geri gelmez diyerek az pozlama ile çekim yaparlar ve daha sonra Photoshop gibi programları kullanarak az pozlanmış alanlara daha fazla ışık verirler. RAW çekim yapmanın avantajı, detayları geri kazanma imkanını sağlayabilmesidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder